Home > BLOG > Odnos između fizičih i mentalnih osobina i koje slediti u treniranju taktike

Odnos između fizičih i mentalnih osobina i koje slediti u treniranju taktike

Tenis je raznovrstan sport.

Ima nas niskih, visokih, mršavih i debelih. Dobro debelih nema, ali razumete me. Pravila i uslovi su isti za sve, ali ne možemo svakoga da treniramo na isti način.

Dva faktora presuđuju u teniskom razvoju: Mentalni i fizički.

Mentalni bi bila emocionalna crta tenisera, njegov temperament, odluke koje donosi u određenoj situaciji.

Fizički je potpuno jasan.

Na oba faktora se može uticati, ali ne previše i ovaj tekst se ne bavi time.

Nije kod svih igrača odnos fizičkih i sposobnosti i temperamenta u harmoniji. Dok je kod Nadala, Conge i Rodika jasno da su fizički snažni i vole da dominiraju u poenu, kod recimo Monfilsa je to potpuno suprotno.

On je atleta, brz i snažan, ali voli da bude pasivan u poenu i reaguje na igru protivnika. Njegov emocionalni sklop je takav da on nije “alfa mužijak” i kao takav nikada nećete igrati 1-2 tenis ili imati ogroman broj vinera u meču, njegov tenis je primeren njegovom mentalnom sklopu.

Lejton Hjuit još jedan primer, čovek koji nije fizički nadaren kao gore pomenuti, ali ima temperament kao Nadal i ostali, on je ipak razvio stil koji odgovara njegovom telu i krasi ga velika želja za pobedom. David Gofan je takođe razvio stil igre koji je primeren njegom urođenim atributima.

Ako bih ja kao trener dobio igrača kakav je Monfils takođe bih se odlučio da ga treniram u skladu sa njegovim mentalnim sposobnostima, pre nego fizičkim.

Danas je više nego ikada u tenisu dostupan veliki broj alata za merenje najsitnijih detalja u igri jednog tenisera, Preko GPS lokatora loptice, do kamera koje snimaju velikim brzinama, podataka nikad više.

I dok je možda sve ovo dostupno Đokoviću, Federeru i Nišikoriju, šta ćemo sa teniserima koji igraju niže ITF turnire?

Analize imaju smisla samo ako možete da ih primenite u poboljšanju igre vašeg igrača. Na tržistu postoji mnogo alata za analizu svega i svačega, ali su za većinu nas potpuno nepotrebni.

Paul Skarpa, genijalni koledž trener, je pre 35 godina stvorio obrazac za statistiku koji se i dan danas koristi u profesionalnom tenisu.

Za svakog igrača imamo 3 kolone: Direktne poene, neiznuđene greške i iznuđene greške, centralna kolona je rezervisana za rezultat. Lepota ovog sistema je u prostoj matematici, direktni poeni plus neiznuđene greške jednako je X. Na to dodajte broj iznuđenih i imate ukupan broj dobijenih poena. Neretko se dešava da direktni poeni i neiznuđene greške zajedno daju nulu i da meč dobije onaj igrač koji ostvari veći broj iznuđenih grešaka kod protivnika.

Marin Čilić i Miloš Raonić će uvek imati veći broj direktnih poena od, recimo, Davida Gofana i Žila Simona, ali će takođe i napraviti veći broj neiznuđenih grešaka.

Kad sva četiri igrača je najbitnije da vode u koloni iznuđenih grešaka.

ITF igrači obično imaju odnos -5 do -10 u korist neiznuđenih grešaka, Kod igrača koji igraju niže ATP turnire taj odnos je od 0 do 7, dok recimo Đoković redovno ima od 5 do 15 vinera više nego grešaka u meču.

Drugi odličan način da se igrači nauče kako da dobijaju poene je skretanje pažnje na 3 osnovna načina dobijanja poena:

  • Moj direktan poen.
  • Iznuđivanje greške.
  • Protivnikova neiznuđena greška

Isto tako postoje 3 načina na koje možemo da izgubimo poen

  • Protivnik napravi direktan poen.
  • Iznudi moju grešku.
  • Moja neiznuđena greška.

Hajde sada da ove situacije obeležimo brojevima od 1 do 6.

E sada ide najbitniji deo: Vrhunski igrači žive za brojeve 2, 3 i 4 prosto rečeno pobeđuju iznuđivanjem grešaka.

Često viđam igrače koji primenjuju samo brojeve 1 i 6, naprave mnogo direktnih poena, ali i mnogo greše. Takvi igrači postanu odlični udarači, ali nikada vrhunski teniseri.

Naučite igrače da koriste brojeve 2, 3 i 4 u svoju korist i mnogo lakše će dobijati sve one tesne mečeve gde su jednaki si protivnikom. Neka se uvek trude da odnos direktnih poena i neiznuđenih grešaka bude pozitivan.

Takođe sa njima uvek gledajte red za iznuđene greške iz Skarpine tabele i time ćete ih opismeniti i razviti kritičko razmišljanje.

Bitno je da ne upadnu u zamku udaranja loptice bez građenja poena, to je nešto što se često desi kod igrača kada krenu da gube.

Morate da znate snage i slabosti vašeg igrača i da njih razvijate prvo. To vam je kao da se dva igrača mačuju, jedan ima dva mača od po metar, drugi jedan od 1.2m i  jedan od 80cm, uvek pobeđuje ovaj sa mačem od 1.2m.

Upoznajte mentalni i fizički sklop igrača i kod njega razvijajte snage, naučite ga razmišlja kako dobija poene i šta treba da radi da nastavi taj trend kroz meč i videćete veliki napredak.

Do narednog korisnog teksta.

Podelite ovaj tekst sa svima kojima će koristiti!

Posetite moju FB stranicu i Tviter profil za još korisnih teniskih informacija.

x

Check Also

Vraćanje u zonu rutinom! Kako da preokrenete meč u svoju korist

Tekst o značaju rutine između poena i na promeni strana i kako je usavršiti.