Home > BLOG > Sport koji se najbrže razvija

Sport koji se najbrže razvija

“E kad sam ja trenirao nije mi trener davao da pijem vodu i uvek sam trenirao po najvećem Suncu, a sad im sve smeta!”

download

Najbolji trening ikada, sada mogu u hitnu!

Koliko sam se samo ovoga naslušao. U Srbiji postoji neko nepisano pravilo da je dobar trening ako posle njega ne možemo više da hodamo, stojimo, sedimo i dišemo, ako imamo upalu sutra znači da je trening bio odličan.

POTPUNO NETAČNO

Princip “Trening čini savršenstvo” je odavno izbačen iz modernog sporta i svako ko razmislja na gore pomenuti način bi trebalo da potraži drugo zanimanje, a trenerski posao ostavi ljudima koji znaju šta rade.

Ne verujete mi?

Hajde da probamo jedan hipotetički eksperiment! Pozovite komšiju i pokušajte da ga učite sportu sa kojim nemate nikakvih dodirnih tačaka i trenirajte ga narednih godinu dana vremenski koliko se radi i u vašem lokalnom klubu. Da li će komšija Jovan posle godinu dana rada sa vama znati da igra rukomet koliko i da je trenirao u klubu? Neće? Ali kako kada “trening čini savršenstvo”? Kako kada je dovoljno da se mnogo trenira, da umremo na terenu, budemo maksimalno uporni i rezultati će doći?

Jovan neće umeti da igra zato što ni vi ne znate da igrate i, što je najbitnije, zato što NE UMETE njega da naučite.

Jovan neće umeti da igra, jer ne čini trening savršenstvo, već “SAVRŠEN TRENING ČINI SAVRŠENSTVO

Kada sam počinjao da radim kao trener dobio sam jedan mnogo koristan savet koji nije vezan samo za tenis već i za život:”Najviše ćes raditi za najmanje para! Jednog dana će tvoj sat vredeti koliko sada ceo dan, ali ćes za jedan dan moći da rešiš probleme za koje ti sada treba nedelju dana!”

I to je zapravo suština svega, neki problem se može rešiti za nedelju dana metodom SAMO KRV SUZE I ZNOJ ili može jednom vežbom, zavisi od trenera.

SAVRŠEN TRENING ČINI SAVRŠENSTVO

roger-federer-1

Mene nije učio komšija!

Problemi u tenisu se nisu mnogo promenili od onih koji su postojali pre 30-40-50 godina. Ovo je i dalje sport koji se igra glavom i nogama gde ruke samo posreduju u realizaciji, ovo je i dalje sport gde imamo rekvizit, ogroman psihički i fizički pritisak i veoma napornu sezonu.

Ono što se stalno menja i unapređuje je način na koji te probleme rešavamo, nekada je moralo da prođe mnogo meseci dok deca uopšte krenu da udaraju preko mreže dok sada već na prvom treningu igraju na poene.

Tenis je sport u kome se fundamentalne promene u trenerskom poslu dešavaju na svake 4 godine. Da poredimo drugačije u fudbalu, najpopularnijem sportu na svetu se ove promene javljaju jednom u 7 godina.

Ako do sada niste ukapirali ovaj tekst je najviše namenjen roditeljima bez kojih je nemoguće da jedan teniser izgradi karijeru ili da samo nauči da igra na zavidnom nivou. Često iz najbolje namere roditelji daju pogrešne informacije i to igrača zbunjuje. Kada imate sport koji je toliko težak, koji se teško uči i kada savete daju treneri, ljudi školovani za to i koji žive od trenerskog posla, koja je šansa da dete ukapira i sprovede ono što mu pricaju manje stručni ljudi?

Ajnštajn je rekao da ako nešto ne umeš da objasniš jednostavno ni sam to nisi razumeo. A ja sam do sada naišao na možda dva roditelja koji neće zbuniti dete kompleksnim objašnjavanjem.

einstein1_7

Hajde to malo bolje! Ne razumeš sta žnači malo bolje? ccc

Nemojte me shvatiti pogrešno, svi roditelji sa kojima ja imam kontakt imaju najbolje namere, ali zbog nedovoljnog poznavanja sporta (za to niko ne može da ih krivi, mnogo mojih kolega pojma nema o čemu priča pa rade ovaj posao i pristojno zarađuju od istog) često daju duga i komplikovana objašnjenja koja ne samo da zbune dete i ne ispravi grešku na koju mu ukazuju, nego bude inhibirano da primeni i ono što zna.

U toj situaciji dolazi do razilaženja između forme deteta i očekivanja roditelja i samim tim i do OGROMNOG pada samopouzdanja, a već smo rekli da se tenis igra glavom i nogama, koliko god dete bilo brzo, ako nema glavu ne može ni da igra,

usain-bolt

Ne moram da znam forhend kad trčim 44 na sat, zato sam i najbolji teniser, a ne ček, nisam 🙁

Do svih ovih problema dolazi zbog TENISKE NEPISMENOSTI roditelja, dece i nažalost trenera. Nedovoljna komunikacija između trenera i roditelja dovodi do toga da svako radi na svoju ruku i na kraju ispaštaju deca.

Trenere mogu da razumem, trude se da u jedan dan spakuju mnogo rada na terenu, jer se u Srbiji samo on naplaćuje i onda potpuno zapostave razgovor sa roditeljima, a roditelji su uglavnom nenametniljivi i/ili ne znaju ni šta da pitaju.

Ovo je jako opasno i savetujem da bolje da ne pričate ništa detetu bez saveta trenera, koliko god vam delovalo banalno to što želite da kažete.

Navika je jedna muka, a odvika dve, ako svojim pažljivim savetovanjem ne pogrešite i treneru će biti lakše, jer je lakše naučiti nekoga pravilno nego ispravljati greške.

“Znam, ali ja gledam tenis stalno, čitam svuda po internetu literaturu i igram ga dva puta nedeljno, gledao sam 1000 treninga, prilično sam siguran da umem da dam pravi savet.”

I ja sam operisao bruh, mnogo čitao o hirurgiji, gledao sve moguće serije na temu medicine pa ne idem okolo i operišem ljude. NIKADA u hobiju ne možete da budete bolji od nekoga ko od toga živi i bavi se time puno radno vreme, a pošto je očigledno da ne možete mnogo da pomognete, bar probajte da ne odmažete, jer je to ipak vaše dete, vaš novac i vaše odvojeno vreme i trud.

Krajnji cilj uvek treba da bude da dete iz svega toga izađe mentalno i fizički zdravo, to je mnogo bitnije od toga koliko spinuje forhend.

Ne verujete mi? On trenira “samo” 45min na dan!

djok

x

Check Also

Odnos između fizičih i mentalnih osobina i koje slediti u treniranju taktike

U vremenu kada se sve meri do najsitinijih detalja ništa ne smemo da prepustimo slučaju, ovo su popularne metode praćenja statistike tokom meča.