Home > BLOG > Tenis kao drugi dom! Razlika između teniskog učitelja i trenera

Tenis kao drugi dom! Razlika između teniskog učitelja i trenera

Mnogi koji se bave tenisom na ovaj ili onaj način nikada nisu ni čuli za termin “teniski učitelj”

Kod nas, a i u svetu se uglavnom koristi termin “trener” što je i pogrešno i dovodi do razmišljanja da svako može da napravi jednog Novaka Đokovića.

Ja recimo sebe ne smatram teniskim učiteljem, iako imam sve kvalitete da to budem, jednostavno tim poslom se ne bavim mnogo niti sebe vidim u tome.

S tim u vezi odmah da kažem da su oba zanimanja jednako teška i bitna za karijeru sportiste. 

Da bi igrač postao kompletan on mora da uči i od učitelja i od trenera. Oni će sa njim raditi na različite načine, učiće ga različite stvari i ceo njihov pristup i nastup na terenu se dijametralno razlikuju.

Od oba posla takođe može odlično da se živi i, u retkim slučajevima, vi kao sportski stručnjaci zaista možete da radite oba u isto vreme-jedno ne isključuje drugo. Ali ćete najveći doprinos dati ako se opredelite i usko usavršavate za jedno od ova dva zanimanja.

Ako se pronađete u jednom od ova dva najbolje bi bilo da te veštine razvijate i ne pokusavate ovo drugo. Ako se prepoznate u oba onda jednostavno zapišite koji su vam ciljevi i vidite koje zanimanje će vam omogućiti ostvarenje istih. Ako radite obe stvari desiće vam se da zbunite dete, jer je pristup drugačiji.

I koja je razlika između učitelja i trenera?

Učitelj bi trebalo da bude osoba uz koju igrač stiče svoje prve teniske korake. Osoba uz koju će zavoleti ovaj sport i steći prave radne navike. Osoba koja će ga teniski opismeniti i pripremiti za sve ono što će jednog dana raditi trener. Osoba koja će ga naučiti da namešta grip na reketu, koja će sa njim raditi na kretanju, tehnici, učiti ga pravila i uz koju će igrati svoje prve mečeve.

To je neko ko ima veliku ljubav prema sportu i koja svoj rad neće bazirati samo na učenju tenisa, već će od teniskog kluba napraviti drugi dom za decu sa kojom radi.

Ona takođe mora da ima dovoljno dobro poznavanje sporta da deca brzo napreduju, da ume da prepozna njihove snage i razvija ih maksimalno.

Najbolji teniski učitelj je onaj kod koga se deca ne zadrže mnogo, što pre ih osposobi da pređu kod trenera napredak i rezultati će biti veći.

Teniski učitelj pomaže igraču da razvije osnove tehnike kao i strategiju za igranje mečeva. On treba da stalno stvara prilike za igre na poene i već na tom nivou se radi na stvaranju iskustva koje će kasnije mnogo doprineti rezultatima na turnirima.

Teniski učitelj treba da omogući igraču:

 1. Prvo upoznavanje sa tenisom.
 2. Okruženje u kome je učenje tenisa zabavno i nagrađujuće.
 3. Upoznavanje sa igrom na poene.
 4. Učenje tehnike udaranja i nameštanja na lopticu.
 5. Igranje prvih turnira i liga.
 6. Pravljenje i sporovođenje plana za što više teniskih aktivnosti za vreme razvoja.

Oličenje teniskog učitelja je Jelena Genčić. Mnogi bivši i sadašnji profesionaci, treneri i učitelji su uz nju rasli, učili i zavoleli sport. Najzvučnije od ovih ime je naravno Novak Đoković. Čovek koji je jedan od najvećih sportista svih vremena.

Jelena je Novaku postavila prave vrednosti, jasne ciljeve i savršeno prepoznala momenat da ga pusti da ide dalje. Jednom rečju odradila je savršen posao i zato se svaki njegov uspeh i dan danas, u velikoj meri, pripisuje njoj.

Nema lepšeg nego kada se vidi da neko postiže rezultate, da ispunjuje svoj potencijal i kada znaš da si ti tome doprineo u velikoj meri.

O teniskim trenerima smo pisali.

To su osobe koje viđate na televiziji u ložama. Ivan Ljubičić, Toni Nadal, Vajda…

Najbitnija uloga trenera je da osposobi igrače za što bolje rezultate na turnirima. 

On mora da ima poimanje tenisa koji prevazilazi osnove tehnike i taktike, mora da bude odličan strateg i psiholog. Mora da bude pragmatičan i odlično poznaje svog igrača. Da bude upoznat sa opremom, lopticama, patikama, podlogama na kojima se igra. Da odlično poznaje snage svog igrača i koncipira treninge i igru igrača sa ciljem razvoja istih.

Mora da ima odlične veštine planiranja i da nikada ne gubi viziju. Biti trener podrazumeva dugoročno planiranje najsitnijih detalja, objašnjavanje tih odluka igraču i praćenje napretka. Ovde se najčešće pogreši ako se u startu ne postavi dobar dogovor između trenera i igrača.

Takođe trener mora da vidi da li je njegov novom klijentu potreban trener ili učitelj. Bez dobre osnove trenerovo znanje ne može da dođe da izražaja. Ili je učitelj odradio loš posao ili jednostavno igrač ni ne želi da ima trenera, rekreativcima trener nije potreban.

Zaduženja trenera bi bila:

 1. Pružanje konstruktivnih kritika nakon odigranog meča,
 2. Ocenjivanje igračeve igre i forme.
 3. Pravljenje i sprovođenje plana za unapređivanje igračevih nedostataka.
 4. Razvoj i usavršavanje stila igre omogućenog igračevim snagama.
 5. Pravljenje rasporeda treninga i takmičenja.
 6. Pomoganje igraču u shvatanju svog potencijala.

Dakle razlika je očigledna. Skoro pa ništa što ove dve osobe rade nije isto. Ni način na koji se radi niti momenat u karijeri igrača kada će se raditi.

Ovo ne znači da ne možete da uzmete igrača sa njegovih ili njenih 7 godina pa da mu budete prvo učitelj pa onda trener. Imajte na umu da svakom igraču prija promena, da dođe uvek do malog pada motivacije i da je najbolje da se zadržite na jednom od ova dva.

Zapitajte se ovako:

Da li vam je cilj da igrač ostvari svoje potencijale do maksimuma ili da ga vi što duže trenirate?

Zar nije lepše da mu vi ostanete u lepom sećanju i da se zna zbog koga je dostigao taj nivo igre nego da u jednom trenutku udari u zid i krene da stagnira?

Zar ne želite da možda baš vi budete NOVA Jelena Genčić?

Treneri uglavnom smatraju uvredom kada ih neko nazove teniskim učiteljima, iz nekog nepoznatog razloga se stvara pomalo elitističko poimanje trenerskog posla.

To je potpuna glupost!

Po mom mišljenju su oba zvanja jako bitna, ali jedno je sigurno: Bez dobro urađenog početnog dela karijere od strane učitelja trener neće moći da odradi svoj posao kako treba.

Sa druge strane učitelji mogu sasvim korektno da osposobe igrača koji želi da jednog dana igra niže turnire, ekipna takmičenja ili bude trener. Čak može da ide i na koledž sa znanjem pokupljenim od učitelja.

Imamo još jedno bitno “radno mesto” u karijeri igrača-kondicioni trener.

Ovime mogu i treba da se bave obe osobe. Dakle bilo da ste učitelj ili trener trebalo bi da imate bar osnovno poimanje fizičke spreme i na čemu treba raditi u kom periodu razvoja.

Ovo ne znači da igraču ne treba kondicioni trener, već da se njegovo angažovanje može odložiti za neko vreme. 

Tim stručnjaka koji prati jednog igrača može da varira i zavisi od samog igrača i njegovih ciljeva i finansijskih mogućnosti, ali učitelj i trener su apsolutno stubovi na kojima stoji cela mašinerija.

Učitelj može da bude svako sa solidnim teniskim znanjem, ono što neko ne zna može lako sa par dana na nekom seminaru da nauči. Roditelji često mogu da budu dobri učitelji ukoliko umeju da zadrže blagu distancu i budu objektivni prema svojoj deci.

Nije lako, ali je izvodljivo.

Trener ipak mora da ima ozbiljnije znanje i iskustvo, mora mnogo temeljnije da radi svoj posao i ništa ne prepušta slučaju, svestan je da sve ima posledicu i ima analitički pristup poslu. On će držati blagu distancu u odnosu na igrača dok će učitelj da ima prijateljski čak i rodbinski odnos, ali kao posledica toga manji autoritet, što može da bude kobno ukoliko se javi određeni period bez većeg napretka.

Definicije i podele su možda korisne, ali na kraju je najbitnije da smo u ovom prelepom sportu, bilo kao učitelji, treneri ili samo posmatrači.


Znate li nekog učitelja ili trenera kome bi ovaj tekst koristio? Ne budite sebični, ja nisam! Podelite tekst sa njima i pomozite im da čuju nešto novo.

x

Check Also

Odnos između fizičih i mentalnih osobina i koje slediti u treniranju taktike

U vremenu kada se sve meri do najsitinijih detalja ništa ne smemo da prepustimo slučaju, ovo su popularne metode praćenja statistike tokom meča.