Home > BLOG > Uticaj tehnike na taktiku – važnost forhenda za dobru igru

Uticaj tehnike na taktiku – važnost forhenda za dobru igru

Nekada je sve bilo jasno:

Servis pa volej, samo slajs sa bekend strane i dominacija forhendom čim nam se ukaže prilika. Ali napredovalo se i sada je većina tenisera jednako kvalitetna sa obe strane i bekend je bitan koliko i forhend!

Ili možda ipak nije?

Vreme je da se pozabavimo popularnijim, a u većini slučajeva i lakšim udarcem – forhendom, i objasnimo zašto je dobar forhend ključan za moderan tenis i na koji način ga možemo unaprediti kako u našoj tako i u igri dece koju treniramo.

Napretkom reketa i tehnike lakše je nego ikada proizvesti udarac koji ima sve 3 ključne stavke za dobru performansu: spin, dubinu i plasman( preciznost ).

Zbog toga je jednostavno da postanemo tehnički kompletni i da “nemamo rupa” u igri kada su forhend i bekend u pitanju.

Ali da li bi trebalo da razmišljamo na taj način i da li bi trebalo da težimo ka perfekciji ili da budemo pragmatični u našem pristupu tenisu?

Ako ste pročitali bilo koji od mojih tekstova znate da ja više volim pragmatizam i sve što mi pomaže u boljoj igri i rezultatu prihvatam oberučke. Na ovaj način bi trebalo da razmišljaju svi rekreativci i svi treneri, naročito juniorskih selekcija.

Pričali smo o tome koliko je tenis kompleksan sport i koliko je teško naučiti samo jedan element valjano, da ne pominjem više njih. Često upadamo u zamku da želimo sve odmah i onda znamo sve po malo umesto bar nešto dosta dobro.

Tu upravo dolazimo do dileme da li kao rekreativac ili kao junior da razvijamo forhend i bekend jednako ili da jedan udarac bude u prvom planu?

Kao i za mnoge stvari sve zavisi od toga šta nam je cilj? Ako želimo da uživamo u vremenu na terenu i ako to uživanje podrazumeva tehničku kompletnost onda je sve jasno.

Ali ako želimo da pobeđujemo i pravimo što bolje rezultate u većini slučajeva će odgovor biti: “Treniraj snage do savršenstva, sve ostalo samo dok ne prestane da bude slabost!”

Da li ste ikada videli nekoga da pobedi protivnika koji je sličan po kvalitetu tako što sve zna “onako”?

Nisam ni ja, jer se poen mora nekako završiti, mora se napraviti viner, napasti i iznuditi greška. Ako samo možete da prebacite nekoliko loptica u sredinu teško da ćete dobiti dovoljan broj poena za pobedu, osim ako vam protivnik nije baš ispod vašeg nivoa.

Samim tim moramo da imamo neki od alata na koji ćemo se osloniti da naprave razliku u poenu.

Kod većine ljudi je to forhend, jer je lakše namestiti se i prirodniji je za odigravanje.  Baš iz tog razloga je 7 od 10 odigranih udaraca u jednom poenu udareno forhendom i čak 85% vinera se pravi forhendom.

Ovi podaci nisu ovakvi bez razloga, da je teniserima lakše da igraju bekend ove brojke bi bile obrnute.

Znam da će mnogi pomisliti da je najprirodniji pokret i zapravo jedini prirodan u tenisu jednoručni bekend i bili biste u pravu, ali taj udarac ima mnogo drugih mana zbog koji se ne može meriti sa forhendom i o tome ćemo u nekom drugom tekstu.

Ako posmatramo tenis na ovaj način i imamo za cilj što bolje rezultate jasno je da je bolje trenirati udarac koji se češće koristi, a da je za bekend dovoljno da možemo da se odbranimo duboko u sredinu ili u dijagonalu.

Za najbrže rezultate se deo vremena provedenom na bekendu treba prebaciti na forhend i primetićete veliko poboljšanje u igri. Neko će reći da je to treniranje u trenutku i da se ne razmišlja dugoročno, ali ja takvim osobama kažem da taj forhend ostaje zauvek, za bekend ima vremena, a jednom stečeno ili izgubljeno samopouzdanje zbog pobede/poraza može da ostavi trajne posledice.

Ja bih radije trenirao prosečnog igrača sa samopouzdanjem nego natprosečnog koji ne veruje u sebe. S tim u vezi bih rekao da  to jeste dugoročno razmišljanje o nečijoj karijeri.

Na šta se treba fokusirati tokom treninga?

Ja treniram ovim redom:

  1. Izmah
  2. Pronacija
  3. Tajming
  4. Zamah

Za sve vreme treniranja insistiram na zatvorenom stavu zbog ravnoteže i da su obe noge na zemlji dok se ne završi udarac.

Idemo redom:

Izmah

Sve ono što se dešava od trenutka kada dodirnemo lopticu je izmah! Ono na šta ja najviše obraćam pažlju je da nedominanta ruka uhvati reket posle udarca, a da je lakat u visini nosa i da gleda napred ka protivniku. Na ovome insistiram kod basket drilova i kod relija.

Pronacija

Pronacija je “zatvaranje” reketa tokom udarca gde lice reketa gleda ka mreži pre udarca i onda se polako zatvara ka zemlji tokom udarca, ovo uz zamah daje spin. Najbolje se vežba udaranjem loptica malo iznad ramena.

Tajming

Tajming nam daje kontrolu nad udarcem, najbolje je da je loptica udarena malo ispred tela, igraču dam 3 pozicije za kontakt sa lopticom: 1 ispred sebe, 2 u ravni sa kukovima i 3 iza sebe. Teram ga/je da oseti lopticu na žicama u tački 1 i da zadrži pogled tu posle udarca dok ne završi udarac.

Zamah

Sve ono što reket radi od trenutka kada krenemo u pokret za udarac do trenutka kada će reket krenuti napred je zamah. Može se izvoditi na mnogo načina, ATP ili WTA stil, ravno nazad ili potpuno bez zamaha (Miša Zverev) ali ja preferiram sve gde reket ima kružnu putanju. To daje najbolji ritam i bolji tajming. Bočno od igrača malo iznad njegovog kuka ću držati reket, igrač treba da ide preko pa ispod mog reketa i onda da udari lopticu. Reket ide gore pa dole i u krug.

 

Kada će se preći sa jednog elementa na drugi potpuno zavisi od vašeg igrača, ono što nije preporučljivo je da radite više od jednog elementa po treningu, ali obavezno sve što radite probajte i kroz reli, jer je basket dril dobar za osnovo sticanje mišićne memorije, sve ostalo bi trebalo kroz reli.

Ovaj tip treniranja je namenjen za treniranje početnika, kako dece tako i odraslih. Naravno da će medotika da se menja u skladu sa iskustvom i formom igrača, ali o treniranju profesionalaca u nekom od narednih tekstova.

Ono što je zajedničko za sve nivoe je da je forhend od velike važnosti za dobru igru i rezultat i kao takav se mora trenirati na skoro svakom treningu.

Do sledećeg korisnog teksta.


Imate druga, babu ili komšiju koji se muče sa forhendom?

Podelite ovaj tekst i pomozite im da postanu bolji!

FB stranica

x

Check Also

Vraćanje u zonu rutinom! Kako da preokrenete meč u svoju korist

Tekst o značaju rutine između poena i na promeni strana i kako je usavršiti.