Home > BLOG > Vraćanje u zonu rutinom! Kako da preokrenete meč u svoju korist

Vraćanje u zonu rutinom! Kako da preokrenete meč u svoju korist

Komšija Jovan je marljivo trenirao cele godine. Spremao se baš za ovaj turnir. Znao je ko su mu glavni konkurenti za titulu i sa svojim timom je odradio odličan posao pripreme pred finale.

Meč kreće po planu, onda posle samo par promašenih udaraca i nekoliko “srećnih” protivnikovih poteza Jovanu počinje da opada nivo igre.

Sve ono što je radio na treninzima i na turniru pre finalnog meča jednostavno više ne prolazi. Naizgled lake lopte se greše, nervoza sve prisutnija i Jovan počinje da zaostaje i rezultatski.

Poraz deluje neminovno.

I odjednom, u sred poena, proleti ptica blizu mreže i sudija u stolici zove ponavljanje poena. Osmeh na licu kod oba igrača, sudija i publike. Jedan poen, drugi, gem, dva, Jovan dobija drugi set, momentum je na njegovoj strani, gledamo totalno drugačiju sliku nego u prvom setu. Protivnik ne zna šta ga je snašlo, a Joca ima utisak da ništa ne može da promaši.

Treći set takođe rutinski i eto prve titule za našeg komšiju Jovana. Prve titule u meču koji je set i po izgledao jednosmerno i svima pa i Jovanu je delovao kao još jedan poraz u finalima.

Bog blagoslovio pticu što prelete u 6. gemu drugog seta!

Koliko smo ovakvih mečeva gledali? Ja mogu da navedem bar 3 između Nadala i Đokovića na Roland Garosu, gde sve ide u Đokovićevu korist i svi pomislimo “konačno” kad ono još jedan poraz na drugom Grend slemu sezone.

Ovo što sam opisao gore se zove: “Razbijanje šablona negativnih misli.”

Ono se može uraditi na dva načina:

Da se molite Bogu da pošalje kišu (kao Nadalu 2013. u Parizu) ili pticu (kao Jovanu sad dok pišem tekst) ili da razvijete dobru RUTINU.

Sva ona vezivanja pertli, nameštanje žica, odlazak u toalet, traženje medicinskih tajm auta, sve su to načini da se razbije tok negativnih misli koje imamo u toku meča ili treninga.

Te rutine se kao i sve drugo vežbaju, a postale su toliko bitne da se posebni treninzi odvajaju samo za njih u toku karijere.

Tokom meča se kod igrača ukljuci unutrašnji kritičar koji komentariše sve što radimo. Ako meč ne krene baš po planu, ovaj kritičar ume da bude vrlo strog i negativan i što je više negativan postaje sve gori i gori, a tenis nije sport koji može da se igra bez pozitivnog stava. 

U takvim situacijama nam treba nešto da nas opusti, bilo šta što će nam bar na kratko odvratit misli od svih tih negativnih primedbi koje dajemo sebi.

Ne znam za vas, ali ja ne volim da bajem i dozivam kišu i ptice, radije bih imao neku svoju rutinu, a isto to učim i igrače.

Svaki igrač ima nešto karakteristično što radi između poena i na promeni strana. Đoković je izgradio karijeru “šoumena” imitirajući ove rutine.

 Nadal je poznat po svom opsesivnom nameštanju flašica, Gaske voli sam da namešta grip na reketu…

Ovu pomeri malo levo ili pravim duplu u narednom gemu!

Viđali ste često igrače sa peškirom preko glave ili kako gledaju u prazno, ovo je vid kratke meditacije koji može da pomogne da se nađe ili vrati ritam.

Jedna od stvari koja razdvaja najbolje rangirane igrače od ostalih je upravo takozvana “mentalna čvrstina”.

Uspona i padova u jednom meču ima dosta, to je prirodno, detalji odlučuju o ishodu i jedan igrač mora da obori nivo igre da bi drugi zaigrao bolje.

Kod igrača kao što je Đoković, taj pad kratko traje. Tako je i sa ostalima koji su među najvećim svih vremena, pored veće urođene sposobnosti držanja koncentracije oni imaju i mnogo bolje mehanizme da se vrate u rutinu. Jednostavno kod njih se ništa ne prepušta slučaju.

Uz Đokovića koji je trenutno mentalno najjači igrač na turu postoji još jedan koji me je uvek impresionirao – Pit Sampras.

Čovek koji je pobeđivao finala u 5 setova sa stomačnim virusom, posle smrti trenera predhodne noći… Čovek koji je bio toliko mentalno jak, da protiv Agasija namerno nije izlazio na mrežu i kada je mogao, samo da bi mu pokazao da se ne plaši nadmetanja na bilo kom polju.

Sa razlogom se smatra najboljim serverom svih vremena, koji i dan danas drži rekord po broju spašenih brejk lopti asem iz drugog servisa i po broju završenih mečeva asem.

Nije svako rođen sa mentalnom čvrtinom kakvu imaju Novak i Sampras, ali to ne znači da se ovo ne može vežbati. Federer je važio za jako problematičnog juniora, a u seniorskim danima je postao jedan od najkonzistentnijih igrača.

Vežbanje rutine je lako, kod igrača treba da se stvori ta navika, a on će vremenom početi da razvija neke rutine koje njemu najviše odgovaraju.

Ja moje igrače učim sledeće:

  • Jedna greška pogledaj u reket i namesti žice!
  • Dve greške zaveži pertle!
  • Tri greške, okreni se i udahni duboko 2 sekunde, zadrži dah 3 i izdahni 4 sekunde!

Jednostavna vežba koja se može raditi u svakom trenutku, ali nije poenta samo da radi ove stvari, već i o čemu treba da razmišlja. Pisao sam već o tome o čemu bi trebalo da se razmišlja tokom meča i neću da se ponavljam već samo kratko – o igri, nikako o rezultatu.

Rezultat dođe kao posledica dobre igre i tenis je možda jedini sport gde je nemoguće da pobedite ako ste bili lošiji od protivnika veći deo meča.

Ja recimo razmišljam o kretanju i to mi dosta pomaže da isključim sve drugo i koncentrišem se na igru., kod nekoga je možda to nešto drugo, lepota tenisa je ta što se mnoge stvari mogu postići na razne načine i samo je do našeg znanja i kreativnosti da probudimo najbolje u igraču.

Kada igrač ima dobre rutine to je posle kao efekat snežne kugle, sve više i više napreduje i razvija nove načine da se izbori sa negativnim mislima i okrene meč u svoju korist.

Mnogi celog života treniraju za tu jednu meč loptu.

Ništa ne prepuštajte slučaju, tenis je kompleksan i mora da se vežba svaki njegov aspekt, temeljan pristup treningu od najnižih dana kod igrača stvara prave radne navike i poimanje sporta koje će mu koristi tokom cele karijere.

Ako vam je ovo koristio ili znate nekoga ko ima problema sa vraćanjem u zonu podelite ovaj tekst i javite rezultate!

 

x

Check Also

Odnos između fizičih i mentalnih osobina i koje slediti u treniranju taktike

U vremenu kada se sve meri do najsitinijih detalja ništa ne smemo da prepustimo slučaju, ovo su popularne metode praćenja statistike tokom meča.